Feragatname: Aşağıdaki metin, Cryptonews.com gazetecileri tarafından yazılmamış bir reklam makalesidir.
Soğuyan bir pazara rağmen Haziran 2022, kripto alanındaki olaylar ve haberler için harika bir ay oldu. Consensus 2022 ve NFT NYC, Web3, DeFi ve NFT’lerdeki en büyük isimlerden bazılarına ev sahipliği yaptı ve bazı büyüleyici panellere katılma ve endüstri liderlerinden en iyi yeni gelişmeleri duyma şansına eriştik. Ayı piyasası gerçekten başlamış olsa da, bu olaylar bize yakın gelecekte kripto para birimleri için sabırsızlıkla beklenecek çok şey olduğunu gösterdi.
Web3, DeFi ve NFT’ler tartışmaların odak noktası olmuş olabilir, ancak en heyecan verici konuşmalardan bazıları, inşa edilen çok zincirli gelecek etrafında dönüyordu. Consensus 2022’de, Polygon, Cosmos Network ve Moonbeam gibi blok zinciri ölçeklenebilirlik çözümlerinden konuşmacılar, “Çok Zincirli Geleceği Ölçeklendirmek” adlı dört bölümden oluşan panel serisi sırasında konuştu.

Tartışmalar, yüzbinlerce olmasa da yüzlerce ek blok zincirinin sahneye çıkmasıyla birlikte, birlikte çalışabilirliğin önümüzdeki yıllarda blok zinciri alanının başarısı için merkezi olacağını açıkça ortaya koydu. Birlikte çalışabilirliğin kendisini blok zinciri alanındaki büyüme ve yeniliğin en önemli anahtarlarından biri olarak konumlandırdığı açıktır.
Axelar ve Boba Network gibi yerleşik ölçeklenebilirlik ve zincirler arası çözümlerden panelistler, bu çok zincirli geleceği birlikte çalışabilir ve kullanıcı dostu hale getirmenin acil ihtiyacını tartışırken, hafta boyunca alana yeni gelen birkaç kişi de gözümüze çarptı. Tek Katmanlı Ağortaya çıkan bir Katman-1 (L1) blok zinciri, birlikte çalışabilirlik yarışında kendisini en ilginç problem çözücülerden biri olarak sundu.
Birlikte çalışabilirlik neden çok zincirli gelecek için bu kadar önemli ve neden bazıları kripto para birimlerinin hayatta kalmasının buna bağlı olduğunu iddia ediyor? Bu makalede, birlikte çalışabilirliğin ne olduğuna, binlerce zincir arasında çapraz zincir işlevselliğine sahip bir geleceğin nasıl görüneceğine ve UniLayer Network gibi ortaya çıkan çözümlerin nihayet sorunsuz çok zincirli birlikte çalışabilirlik kodunu nasıl kırabileceğine daha yakından bakacağız.
Neden hiçbir blockchain evrensel zincir olmayacak?
Basitçe söylemek gerekirse, birlikte çalışabilirlik, blok zincirler arasında serbest veri, dijital varlık ve bilgi alışverişi anlamına gelir. Her blok zinciri kendi yapısı ve mantığı ile bağımsız olarak çalıştığından, bunları birbirleriyle senkronize etmek büyük bir zorluktur.
Ademi merkeziyetçilik, dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) değişmezlik, güvenlik ve özerklik sağlamak için diğer ağlardan bağımsız olarak çalışabilmesini gerektirir. Bunlar, herhangi bir merkezi olmayan ağ için önemli ilkelerdir. Sonuç olarak, her biri kendi güçlü ve zayıf yönleri olan yüzlerce (binlerce değilse) izole blok zinciri ağı ortaya çıktı.
Herkes için mükemmel olan evrensel bir ağ oluşturmanın zorluğu, en iyi şekilde, bir blok zincirinin ademi merkeziyetçilikten, güvenlikten veya ölçeklenebilirlikten fedakarlık etmesi gerektiği inancı olan “blockchain üçlemi”nde ifade edilir. Sonuç olarak, tamamen merkezi olmayan, Bitcoin düzeyinde güvenlik sunan ve milyonlarca eşzamanlı kullanıcıya uygulamalarla hizmet verecek kadar ölçeklenebilir bir blok zincirimiz yok.
Her yıl yüzlerce yeni blok zinciri piyasaya girerek giderek daha izole bir ekosistem yaratıyor. Ethereum gibi ağlar merkezi olmayan ve güvenlidir ancak ölçekleri yetersizdir, Solana gibi diğerleri ölçeklenebilir ve merkezi değildir ancak ağ arızaları nedeniyle yeterince güvenli değildir. Blok zinciri üçlüsü nihayetinde tek bir L1 blok zincirinin herkes için evrensel zincir haline gelmesini engeller ve kullanıcıların ve geliştiricilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak bir blok zincirinden diğerine geçmesine neden olur.
Ignite CEO’su Peng Zhong (eskiden nane), “Web3, ölçeklenebilirlik ve kullanıcı sayısı açısından kaçınılmaz olarak Web2 ile benzer bir sonuca varacak ve bu bir blok zincirinde, hatta bin blok zincirinde olmayacak. Dünyadaki zincir sayısında üst sınır dünyadaki şirket sayısıdır.”
Elbette, potansiyel olarak milyonlarca merkezi olmayan ağdan oluşan çok zincirli bir dünyada, yapılması gereken bir ödünleşme var. Zhong’a göre, bu ödünleşim birlikte çalışabilirliktir. Örneğin Cosmos ekosistemi, benzersiz kullanım durumlarına sahip 50’den fazla zincire (“bölgeler” olarak adlandırılır) sahiptir. Cosmos geliştirildiğinde, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik sağlarken sınırsız ölçeklenebilirliğe izin verecek uygulamalar olduğu kadar çok zincirin olması gerektiği varsayımı vardı.
Rağmen Evren ve Polkadot gibi diğer birlikte çalışabilir ağlar, Web3 için bir temel oluşturmaya yönelik önemli adımlar attı, her iki protokol de Ethereum ve Solana gibi diğer önde gelen blok zincirleriyle doğrudan uyumlu olmayan fikir birliği mekanizmalarına ve mantığa sahip.
Cosmos ve Polkadot üzerindeki EVM’ler (Ethereum Sanal Makineleri), geliştiricilerin Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeleri ve dApp’leri dağıtmasına olanak tanır, ancak ana bilgisayar ağları birlikte çalışabilir değildir. Diğer bir deyişle, likidite ve varlıklar, zincirler arası köprüler kullanılmadan bu ağlar arasında paylaşılamaz. Vitalik Buterin’in belirttiği gibi, zincirler arası köprüler bilgisayar korsanları için zor, riskli ve savunmasız hedeflerdir.
Çok zincirli bir gelecek, blok zinciri alanı ve Web3’ün başarısı için kritik öneme sahiptir. Milyonlarca olmasa da binlerce farklı zincirden oluşan bir dünyaya doğru ilerlediğimiz açık. L1, L2, kurumsal veya uygulama tabanlı olsun, nihai hedef bu ağları sorunsuz bir ekosisteme entegre etmenin yollarını bulmaktır.
Daha gidecek çok yolumuz var, ancak Web3, Web2’nin yerini alacaksa, ölçeklenebilir, kullanıcı dostu ve güvenli olmalıdır. Birlikte çalışabilirlik, insanların birden fazla zincir veya ekosistem kullandıklarını bile bilmedikleri merkezi olmayan bir İnternet yaratmanın anahtarıdır.
Çok zincirli bir geleceğe doğru inşa etmek
Kripto para hareketinin en heyecan verici yönlerinden biri, beklenmedik yeniliklerin mümkün olduğunu düşündüğümüz şeyi nasıl yeniden şekillendirdiğini izlemek. 20 yıldan kısa bir süre içinde Bitcoin, akıllı sözleşmeler, DeFi ve NFT’ler, daha önce hayal bile edilemeyen yeni finansal ve yaratıcı ekonomiler yarattı. Kripto meraklıları arasında çok azı, başka bir yıkıcı yeniliğin hemen köşede olacağına bahse girerdi.
Consensus haftasında öne çıkan olaylardan biri, izole veri ve ekosistemler ikilemini çözmek için farklı bir yaklaşım benimseyen bir çok zincirli birlikte çalışabilirlik platformu olan UniLayer Network oldu. UniLayer Network, düğümlerini ana bilgisayar zincirine gömerek heterojen blok zincirlerini birbirine bağlayan bir L1 blok zinciridir.
UniLayer Network’ün Çapraz Zincir Taşıma Kontrol Protokolü (CTCP), bağlı her blok zincirindeki adresler arasında veri aktarmak için evrensel bir taşıma veriyolu görevi görür. Bu, herhangi bir bağlantılı zincirde bilgi, likidite ve dijital varlıkların sorunsuz aktarımı için fırsatlar yaratır. Üçüncü taraf köprülere ve kehanetlere ihtiyaç duymadan zincirler arası iletişim için bazı ilginç olasılıklar açan benzersiz bir yaklaşımdır.
Birlikte çalışabilirliğin önündeki en büyük engellerden biri, ağdan ağa farklılık gösteren blok zinciri mantığıdır. Dilleri farklı milletler gibi birbirlerini anlayamazlar. Ancak UniLayer Network’ün zincirler arası mantığı bu engeli ortadan kaldırır. Sonuç olarak, UniLayer Network akıllı sözleşmeleri, bağlı zincirlerin farklı işlevlerinden yararlanan zincirler arası uygulamaları dağıtabilir. Örneğin, zincirler arası bir dApp, gelir optimizasyonu için Ethereum kullanabilir, Solana’dan likidite sağlayabilir ve Algorand’da ödeme yapabilir.
Çapraz zincir teknolojisi hala geliştirme aşamasındadır, ancak hem geliştiriciler hem de yatırımcılar için yepyeni bir olasılıklar dünyasının kapılarını aralıyor. Teknolojinin yaygın bir şekilde benimsenmesi için daha yapılması gereken çok şey var, ancak Tek Katmanlı Ağ kesinlikle daha akıcı, birbirine bağlı bir dijital gelecek yaratmak için doğru yolda.
Yeni ekonomiler yaratmak
Kripto dünyasının bazı üyeleri, birden fazla zincire – özellikle Bitcoin maksimalistlerine – çok az ihtiyaç olduğunu iddia etse de, gerçekte çok zincirli bir ekosistemi teşvik etmeye bağlı. Boba Network COO’su Violent Abtahi, “Bu, ekonomik altyapıdan daha fazlasını yeniden icat eden bir sosyoekonomik harekettir” diyor. “Sınırsız bir ekonomi yaratabilir ve dünyadaki herkesin küresel ekonomiye katılmasını sağlayabiliriz. Çoklu zincir, katlanarak büyümek için doğru yol gibi görünüyor.”
Yaratıcılara ek olarak, kuruluşlar ve STK’lar da açık kaynaklı DLT’lerle özel zincirlerinden bilgileri serbestçe aktarma ve doğrulama yeteneğine sahip olarak birlikte çalışabilirlikten büyük ölçüde yararlanabilir. Zincirler arası veri aktarımı, bu kuruluşların tedarik zincirlerinde, denetim kayıtlarında, vatandaşlık bilgilerinde ve daha fazlasında doğru veriler sağlamasına yardımcı olabilir.
Blockchain, dünyadaki birçok insan için hala yüksek giriş engellerine sahiptir. Bununla birlikte, çok zincirli bir ekosistem, ağ tıkanıklığını, işlem ücretlerini ve teknik öğrenme eğrilerini azaltarak benimsemeyi hızlandırabilir. Web3’ün Web2’nin ölçeklenebilirliğini, erişilebilirliğini ve güvenliğini elde etmesi için, milyarlarca olmasa da milyonlarca yeni kullanıcıyı desteklemek için çok zincirli bir ekosistem ortaya çıkmalıdır. Ek olarak, birlikte çalışabilirlik, kullanıcıların kendi Web3 verilerine birden çok zincirde toplayarak sahip olmalarını ve kontrol etmelerini sağlar.
Çok zincirli dünyada, toplam ekosistemin bir parçası olabilecek blok zinciri sayısı konusunda doğal bir sınır yoktur. Web3’ün ve bileşenlerinin henüz ilk aşamalarında olsak da, birden fazla bina seçeneğine sahip olmak, merkezi olmayan uygulamalar ve altyapı için sınırsız olasılıkları keşfetmek isteyen geliştiriciler için muazzam faydalar sağlıyor.
Birlikte çalışabilirliğin şafağı
Birlikte çalışabilirlik, özellikle binlerce hatta milyonlarca zincirden oluşan çok zincirli bir ekosistemde, kripto alanının her köşesini iyileştirme potansiyeline sahiptir. Ancak şu anda, blok zinciri alanı, toplulukların, geliştiricilerin ve protokol likiditesinin çapraz tozlaşmasını önleyen teknik eksikliklerden muzdarip. Aslında, çoğu L1 zinciri sosyal ve ekonomik olarak izole edilmiştir.
UniLayer Network’ten Reynand Otida, “Cosmos’ta bir balon ve Ethereum’da bir balon var. Her zincirin kendi balonu var” dedi. “Bütün bu baloncukları patlatmamız ve tüm blok zinciri endüstrisi için tek bir ekosistem oluşturmamız gerekiyor.”
Cosmos IBC ve Unilayer Network gibi teknolojilerin temelinde, yeni bir merkezi olmayan ağlar ve uygulamalar dalgasının ortaya çıktığını görebiliriz. Şu anda bulunduğumuz yerde, Web3 çağının şafağındayız, ancak yaklaşmakta olduğuna ve geçişin yakın olduğuna hiç şüphe yok. Bu evrim gerçekleştiğinde ve Web3 benimsenerek büyüdüğünde, pek çok geliştirici, girişimci ve startup, sunduğu her şeye çekilecek. O zamana kadar çoklu zincir desteğine sahip dApp’ler oluşturmak için şu anda hayal edebileceğimizden daha fazla seçenek olacak.